O projektu

section-cover

O čemu se radi?

Projekat „Dizajn efikasnog sistema podrške 112 u Republici Srbiji“ ima za cilj da pruži najefikasnije preporuke za uvođenje sistema hitnih službi „1-1-2“ u Srbiji u naredne dve godine. 


Zašto je projekat potreban?

112 je evropski broj za hitne slučajeve, dostupan besplatno, 24 časa dnevno, bilo gde u Evropskoj uniji. Građani mogu da pozovu 112 da bi se javili hitnim službama, uključujući policiju, hitne medicinske službe i vatrogasnu slućbu. Republika Srbija planira da razvije sistem 112 u bliskoj budućnosti. EU podržava Srbiju u ispunjavanju relevantnih standarda iz oblasti bezbednosti i zaštite sprovođenjem Akcionog plana o pregovorima o pristupanju, Poglavlja 23 i 24. Ovaj projekat tehničke pomoći trebalo bi da stvori potrebne preduslove za funkcionalno uspostavljanje sistema za vanredne situacije „112 “na teritoriji Srbije. 
Sektor
  • Civilna zaštita
EuropeAid referenca
EuropeAid/138439/DH/SER/RS
Komponente
  • Analiza i procena trenutne situacije i identifikacija nedostataka u oblastima pristupačnosti hitnim službama i pružanju usluga hitne pomoći građanima.
  • Analiza i procena trenutne situacije kao i identifikovanje nedostataka u domenu odgovora na katastrofe, upravljanja vanrednim situacijama, javnog uzbunjivanja i drugih srodnih oblasti
  • Procena i identifikacija potreba korisnika u oblastima pomenutim u poglavljima 1 i 2.
  • Priprema i pružanje obrazloženih i kompetentnih preporuka / smernica / tehničkih specifikacija
  • Pružanje obrazloženih finansijskih procena za sprovođenje preporuka / smernica / tehničkih specifikacija.
  • Organizacija najmanje pet studijskih poseta različitim organizacijama za hitne pozive, koje pokrivaju teritoriju i stanovništvo slično Srbiji za predstavnike korisničke institucije
Grad / Region
Srbija
EU donacija
1.000.000 €
Vreme implementacije
Januar 2019. - Januar 2021.
Korisnik
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije
Implementiran od strane
Evoluxer S.L. International consulting, C/Ferraz 28, 2 Izda, E-28008 Madrid, Španija